Obiekty gastronomiczne, które używają w kuchni wiele różnych tłuszczy, powinny zadbać o ich właściwą utylizację. Bezpośrednie wylewanie do kanalizacji nie jest możliwe, bo przepisy na to nie pozwalają. Z tego też powodu w takich sytuacjach niezbędne będzie zamontowanie odpowiedniego separatora tłuszczu, jaki dokładnie oczyści ścieki z takiego zanieczyszczenia. Podczas instalacji separatora trzeba mieć na uwadze parę ważnych spraw. W pierwszej kolejności należy do dobrać pod względem parametrów do tego, co spływało będzie do niego podczas pracy.
Dodatkowo należy go ustawić w takim miejscu, aby był łatwy dostęp. Jest to spowodowane tym, że systematycznie trzeba będzie wykonywać przegląd separatorów, i firma zajmująca się tym tematem musi mieć łatwy dojazd. Rzecz jasna takie firmy gotowe są na różne dziwne sytuacje, dysponują też sprzętem mającym duży zasięg, lecz czasem mogą się zdarzyć sytuacje, że nawet to może nie pomóc. W zasadzie wszystko jest do zrobienia, ale jeśli będzie trzeba podjąć jakieś niestandardowe prace, to zapewne czyszczenie separatorów cena będzie też trochę inna.
Przy użytkowaniu separatora w zbiorniku gromadzić się będą odseparowane tłuszcze, z tego też powodu co jakiś czas trzeba je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk wykonane być musi przez firmę posiadającą konieczne uprawnienia, a także wcześniej wspominany samochód do gromadzenia takiego ładunku. Przeważnie taki serwis należy wykonywać raz na kilka tygodni, ale w każdym przypadku należy ustalić go indywidualnie.