Większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałek chleba bardzo dużo symbolizuje, bowiem chleb jest przecież jednym z podstawowych symboli szczęścia i dobrobytu. Tradycja ta narodziła się przed wielu laty, ponieważ już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do domów, dla osób które z różnych powodów nie mogły uczestniczyć w nabożeństwie, aby w pewnym momencie zostać jednym z symboli Bożego Narodzenia.
Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w Polsce, lecz również między innymi w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Tradycyjne oplatki mają formę bardzo cienkich płatków z chleba. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, przeznaczone dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, aby na wigilię łamać się białym opłatkiem, i takie też najczęściej pojawiają się na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robi się jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych innych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formowane są cienkie płatki, jakie następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a później docinane oraz pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez okres całego roku, lecz największe jej natężenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki można dostać we wszystkich sklepach, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do kościoła.
+Tekst Sponsorowany+